Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Välj rätt piercingsmycke

Något som blir allt trendigare är att använda piercing som vanliga smycken, och visst är det snyggt med piercings – men var noga med vilken typ av piercing du väljer, vissa orsakar nämligen käkproblem enligt nya rön.

Kvinnas ansikte med piercingarFunderar du på att skaffa en piercing? Gör det. Men undvika att skaffa en tungpiercing utan välj med fördel en läcker septum piercing från Rockflame istället. Piercingar i tungan eller munnen, och tuggummituggande, har faktiskt visat sig skapa en hel del problem för bäraren, nämligen käkproblem. Vad forskartidningen forskning skriver är nämligen att framförallt tonåringars bärande av dessa piercingar och också tuggande av tuggummi kan leda till ökade problem av till exempel ömhet i käkleder, tuggmuskler och svårigheter att gapa samt också huvudvärk. Vilket man kommit fram till genom en studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och till Svenska Dagbladet säger övertandläkaren och forskaren Christina Mejersjö att hon personligen träffat tonåringar med problem i käken i form av knäppningar eller att käken hoppar ur eller låser sig. I hennes forskning, som studien även baseras på, har hon sett hur främst tjejer med munpiercing hade mer huvudvärk och ömma tuggmuskler än de som inte hade det och även gruppen som fick tugga tuggummi utan piercing hade också belastning i käksystemet. Vad man således kommit fram till är att det finns ett tydligt samband men att effekterna varierar. Men av denna studie ska man inte tro att alla piercingar orsakar denna typ av problem – vissa piercingar kan faktiskt rent av vara lösningen på ett annat problem.

Blev av med migrän tack vare piercing

Att mun- och tungpiercingar kan ge problem är visserligen tråkiga nyheter men det betyder inte att alla piercingar är problemskapare, snarare tvärt om. Ett livs levande exempel på detta är Stine Maiken Månsson som tack vare en öronpiercing lyckades råda bot på sin kroniska huvudvärk som hon drabbades av dagligen på och efter jobbet. Men tack vare sin piercing upphörde problemen och hennes historia finns att läsa hos Nyheter24 genom att klicka här.

Såhär kan det se ut när man piercar örat: