Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Gör gardinen till en snygg accessoar

Gardinen har länge använts i svenska hem men mer som ett praktiskt sätt att värja de olika rummen från ljus och nyfikna grannars blickar än som en framstående inredningsdetalj. Visst har det alltid funnits olika färger och modeller, men det brukar framförallt handla om att låta gardinen smälta in i rummet snarare än att vara sin egen punkt för uppmärksamhet.

Under de senaste åren har det dock blivit allt populärare att ge just gardinerna extra utrymme och det finns massor av kul och kreativa sätt att använda dem på när det gäller hemmets inredning. För dem som vågar kan de exempelvis få stå i skriande kontrast till det övriga rummet, eller på ett mer återhållet sätt fånga upp specifika detaljer. Möjligheterna är oändliga och oavsett om du vill köpa färdiga exemplar eller sy dem själv så är det idag lätt att hitta du allt du behöver när det kommer till gardiner med mönstrat tyg och med det får du ett ännu finare och trivsammare hem. Hur du vill använda gardinerna och deras design är självfallet helt upp till dig men populära syften är:

  • Skapa färgsprakande effekter
  • Visa personliga intressen
  • Väcka minnen
  • Uttrycka känslor
  • Följa trender

För den vågade

Är du en person som gillar att dra till dig uppmärksamhet, att vara innovativ och att låta kreativiteten flöda fritt? För dig så är mönstrade gardiner ett måste då du kan få dem att återspegla din spexiga och fantasifulla karaktär. En kul och populär trend är att göra sitt hem, även om det är en liten enrummare, till en palatial lokal. Den här typen av slottsinredning innebär att man satsar på maffigt och maxat, med gustavianska möbler, guldkantade speglar, kristallkronor och gardiner som går i ståtliga färger och mönster. Guldgula textiler med blommor och blad, tunga sammetsgardiner eller glänsande färger i metalliska nyanser är alla perfekta val för den här typen av inredning.

Vill du inte gå riktigt så långt så kan du istället göra dina gardiner till en fokuspunkt genom att fungera som färgblockerare, något som även är en het trend bland både frisörer och modedesigners. Precis som en ljusblå klänning kan blockeras med ett gult skärp eller ett par röda skor kan ett par lysande grönmönstrade gardiner stå i vacker kontrast till ett annars vitt och luftigt hem. För den mer traditionella men ändå inredningsintresserade personen så är den rustika trenden ett bättre alternativ, där gardinerna förvisso kan vara mönstrade men istället gå i mer neutrala och ljusa färgskalor.

Intressen och detaljer

Ett annat kul sätt att välja gardiner på är ha ett tema enligt sina personliga intressen. Älskar du blommor och fåglar så kan ju gardinernas mönster följa din kärlek till naturen på ett vackert sätt, och är du en crazy cat lady så finns det kul alternativ med dina fyrbenta vänner. Om du är en resefantast kan du skaffa gardiner som påminner om favoritländernas traditioner och stil, och gillar du friluftsliv finns det vackra motiv inspirerad av skogen.

Låt gardinerna uttrycka den du är och var inte rädd för att göra ditt hem precis så personligt och mysigt som just du vill att det ska vara. Den viktigaste trenden är ju, trots allt, den som är din egen!