Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Konsten att välja rätt smycke

1829033-silver-and-goldNär det kommer till att välja smycken är detta en högst personligfråga, om man frågar smyckesdesignern Paula Lindblom som i en intervju i GP berättar om hur hon tillverkar accessoarer av det vi andra kallar skräp. Och trots att hennes smycken är vackra så passar de nog inte för allas smak och stil – men då blir frågan istället: vilken typ av smycken ska man välja?

Om man letar efter ett riktigt personligt smycke är ett namnhalsband från familjesmycken.se något att titta närmare på. För när man dessutom kan få sitt namn tryckt på ett halsband med unik design, ja då om något så talar vi personligt smycke! Kom dock ihåg att alltid välja ditt smycke i äkta silver eller guld då det är vanligt att många smycken, framförallt billiga bijouterier, innehåller skadliga ämnen som är allergiframkallande. Till exempel så skriver DN om hur smyckeskedjan Glitter brukar testa sina leverantörers smycken innan de kommer ut på marknaden för att ingen av deras kunder ska köpa smycken med dessa ämnen i sig. Likaså rapporterar SvD om hur inspektörer är planerade att jaga giftiga smycken i alla Sveriges smyckesbutiker för att förhindra att konsumenterna köper hem dessa.

Vilka ämnen i smycken är giftiga?

  • Kadium – är en silvervit metall som glänser, vars ångor är giftiga och inte får andas in. Detta ämne blandas ofta med flera andra metaller vid smyckestillverkning för att öka glans, tänjbarhet och formbarhet av smycket.
  • Bly – är ett giftigt oförstörbart grundämne som används vid smyckestillverkning för att få smyckena att kännas tyngre och därav mer exklusiva och dyra. Om man får i sig bly kan detta leda till blyförgiftning vilket man dör av och bly är även starkt misstänkt för att vara cancerframkallande
  • Nickel – är ett väldigt tänjbart material vars damm räknas som cancerframkallande. Metallen är mycket förekommande i smycken och är vida känt för att ge eller utlösa allergier och i Sverige är det omkring 20 % av befolkningen som har denna typ av allergiska besvär.

Hur skyddar man sig mot dessa metaller?

Det bästa man kan göra för att undvika dessa skadliga metaller är att endast använda renodlade gul- och silversmycken. Dock ska man vara medveten om att även dessa kan innehålla spår av andra metaller, men om man frågar smyckesförsäljaren brukar denne kunna visa vilka smycken som är helt nickelfria exempelvis.