Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Urban turban på modet

Turbanen är en av modevärldens mest ikoniska huvudbonader. Redan på 30-talet var en turban en självklar del av varje glamourös kvinnas hattgarderob, och sedan dess har den kommit och gått med modets trendvågor. 2021 är den på kartan igen, nu i en bohemisk och lyxigt chic version.

I takt med att Europa blivit en riktig melting pot av världens alla kulturer, behöver du inte vända dig till exklusiva modemärken för att köpa dina turbaner. Aktörer som HijabFactory tillhandahåller moderiktiga turbaner till ett mycket attraktivt pris, och det stora utbudet gör att du har möjlighet att variera din look efter vilken stil du eftersöker. Allt handlar som vanligt om styling.

Hög tid för turban för alla

Eftersom turbanen har varit i ropet på modets catwalks i flera år nu, är det hög tid att göra den till en del av din vardagsgarderob. Redan 2016 lyfte tidningen ELLE en glammig turban som en av Stockholms modeveckas absoluta höjdpunkter.

Turbanen som mode kan ses som ett utslag av den strömning i tiden då människor inte längre ser sig som tillhöriga till en enskild kultur, utan väljer att lyfta fram flera olika delar av sin kulturella bakgrund och omgivning. Dagens globaliserade värld föder begrepp som ”hijabsters”, hipsters med hijab, vilket möjliggör för både muslimska kvinnor att anamma västerländsk street fashion liksom för västerländska kvinnor att utnyttja turbanens snygga modepotential som en del av en färgstark och individuell garderob.

Glamour eller boho chic?

Beroende på hur du väljer din övriga garderob kan samma turban ta en mängd olika uttryck. Två helt olika vägar att gå är den glamourösa respektive den bohemiska stilen.

För dig som söker glamour i vardagen är den tyska 30-talsikonen Marlene Dietrich en självklar stilförebild. Skådespelerskan Dietrich satte verkligen turbanen på den europeiska modekartan, matchad med stora smycken, svarta klänningar, pälskragar och ett världsvant uttryck över det välsminkade ansiktet.

Ett mjukare, lättare intryck gör turbanen om du stylar den chict bohemisk med indiska och kaliforniska influenser. Tillsammans med en kimono, stora örhängen och hippiesandaler på fötterna blir din outfit en riktig manifestation för en internationell, nomadisk livsstil med frihet och kärlek i fokus.

Även för dig som är mindre utåtriktad i dina klädval är turbanen en riktig pärla. Tillsammans med jeans och t-shirt kan en turban bli den detalj som lyfter en minimalistisk vardagsstil.