Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Guldsmycke hittat från 600-talet

Ett ovanligt guldfynd i form av ett klöver smyckat med glas eller granit har gjorts i utgrävningar i Gamla Uppsala och detta dateras hela vägen tillbaka till 600-talet.

”– I botten under det slipade glaset eller granaten finns våfflat bladguld om gör att ljuset reflekteras väldigt speciellt. Det är riktigt bling bling, och det är avsett att vara det också, säger Per Frölund, arkeolog och projektsamordnare på Upplandsmuseet.” läs mer här.

gulsmycken vit bgAtt vi människor tycker om att smycka oss i guld och silver är ingen nyhet, och inte heller något nytt påfund. Det visar guldfyndet som gjorts i Gamla Uppsala där arkeologer är i full fart med nya utgrävningar och smycket som hittats är format som ett klöver eller ett stilerat kors och tros vara tillverkat i antingen England eller norra Frankrike. Arkeologerna daterar smycket till omkring 600-talet och de menar även att denna typ av smycke måste ha tillhört en kvinna av hög aristokratisk börd. För den här typen av smycken som nu hittats kunde nämligen inte köpas i Uppsala, utan det måste ha tillverkats speciellt till henne på annan plats. Dock var smycket inte det enda fyndet, om något dock det bästa, som arkeologerna grävde fram. Nära platsen som smycket hittades fanns även en metallverkstad från järnåldern men eftersom att smycket är i så gott skick som det är tror man inte att det kommer från just den verkstaden utan att det snarare grävts ner i marken som någon form av offer. Nu ska man konservera fyndet och efter det kommer allmänheten att kunna se det i höst – spännande!