Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Accessoarer för män

När det kommer till smycken och accessoarer finns det inte lika mycket att välja på som för kvinnor. De flesta stilguider nämner endast tre typer av accessoarer.

Det betyder dock inte att tillvaron som accessoarintresserad man är torftig, det finns mycket man kan göra för att variera sig och uttrycka sina intressen och sin personlighet. Less is more, heter det ju som bekant.

Armbandsur

Rolex Sea-dwellerDet tidigaste fickuret som bevarats för eftervärlden är från 1530, men det var inte förrän 200 år senare som fickuren slog igenom i de högre samhällsklasserna. Bland män var det länge fickuren som dominerade, faktiskt enda fram till 1900-talets början. En viktig ”framgångsfaktor” för armbandsuren var första världskriget. Många soldater fann att det var mer praktiskt att bära klockan på handleden, och en del lödde fast fästen för armband på sina fickur. Redan i tidigare krig, vid 1800-talets slut, hade officerare burit armbandsur för att kunna koordinera trupprörelser.

Men kvinnor hade burit armbandsur länge vid det laget. Redan 1571 fick drottning Elisabeth av England en klocka som kunde bäras på armen i gåva. När fickuret blev vanligt bland män i de högre klasserna bar kvinnorna istället armbandsur.

Manschettknappar

Vävningen är en teknik som är ungefär 7000 år gammal, och enda sedan dess har män (och kvinnor) burit skjortliknande plagg i olika färger, skärningar och längder. De första manschettknapparna gjorde dock inte entré förrän på 1600-talet, och blev vanliga först mot slutet av det nästföljande seklet. Den nya tidens stärkta kragar och manschetter kunde inte hållas på plats med vanliga knappar, utan det krävdes rejälare doningar. Det var nu som manschettknappar blev vanligt förekommande.

Idag kan manschettknappar se ut nästan hur som helst, men de är alltid ganska små. De används framför allt till skjortor med dubbel manschett. När man kan bära dessa skjortor, och vilken typ av manschettknappar som passar sig i olika sammanhang, debatteras mycket på stilforum runt om på internet. Den förhärskande uppfattningen är, som så ofta när det gäller herrmode, att less is more.

Ringar

En riktig man kan bara bära två typer av ringar: vigselring eller vapenring. Det senare är bara ett alternativ för den som tillhör en adlig släkt. Det här med adel är knepigare än man kan tro, och inget som vi ska gå in på i detalj här. För att göra en lång historia kort: bara för att man har ett efternamn som låter adligt betyder det inte att man är adlig. Släkten måste också vara listad i adelskalendern. Det innebär också att man har en vapensköld, och denna bär man gärna med sig i form av en ring. En vapenring är alltså inte samma sak som en klackring, det är viktigt att komma ihåg.

Så till vigselringen: den bör vara slät, och ska alltid bäras på ringfingret på vänster hand. Faktum är att det en gång i tiden var låg på detta. I Norge, och många andra länder, bärs ringen dock på höger ringfinger.