Kontakta oss webmaster@onyxsweden.se

Tillverkare att hålla koll på

Det finns fler tillverkare av smycken och accessoarer än vad någon kan hålla reda på. Många av dem är för det mesta helt ointressanta, men det finns också andra som är precis tvärt om. Här är några namn att hålla koll på, inte minst för att de nästan alltid presenterar intressanta, bärbara smycken.

Trine Tuxen

När man pratar om juvelerare handlar det ofta om anrika namn, som varit i branschen i 100 år. Men det finns också exempel på motsatsen. Trine Tuxen är en 30-årig självlärd juvelerare och smyckedesigner från Köpenhamn. Hon har redan hunnit samarbeta med flera danska deigners.

Tuxens smycken kännetecknas av det svala och minimalistiska formspråk som många modemärken, inte minst danska, också utmärks av. Flera av smyckena ser vid första anblick ut som om vem som helst hade kunnat designa dem, men när man tittar närmare inser man att så inte är fallet. Allt, även det till synes enkla, är gjort med största hänsyn till helheten.

Örhängen i Swarovski-kristallSwarovski

Österrikiska Swarovski är mest kända för sina kristallföremål, framför allt olika prydnadssaker. Men de tillverkar också saker som man kan använda för att pryda sig själv. Sedan flera år samarbetar de med namnkunniga designers, och dessa samarbeten resulterar in intressanta smyckekollektioner. Bland deras samarbetspartners finns namn som Maison Martin Margiela, Viktor & Rolf och Juan Carlos Obando. Den sistnämnde har för kristallföretagets räkning ritat flera smycken som utmärks av kraftiga länkar, som från en kätting, dekorerade med ett stort antal kristaller.

Valentina Brugnatelli

Halvdanskan Valentina Brugnatelli växte upp i Schweiz och har en gedigen bakgrund inom modeindustrin. Det var dock först 2012 som hon lanserade sin första egna smyckekollektion. Ett av hennes favoritmaterial är mässing, som ofta kombineras med kristaller från ovan nämnda Swarovski, och med olika plastmaterial. Detta ger upphov till intressanta konstraster, och smyckena kan lika gärna föra tankarna till 1920- som till 1980-talet.